Maritimt friluftsliv på Rönne å

Ingen druknede, døde eller voldsomt sårede 

Idrætsskolens først whitewater kano tur til Sverige, endte selvfølgelig med at alle 8 elever kom godt og helskindet hjem – måske endda styrket og med en større tro på sig selv.

ronne a

Onsdag morgen da vi skulle af sted, åbnede himlens sluser sig, og regnen væltede ned. Thor slog med hammeren, ja der var torden og lynild over Grøndal multicenteret og Idrætsskolen.
Scenen var sat, det filmhold(fra dr.1) der skulle følge Sandra, og til dels også os andre, filmede regn og torden, elever der var i tvivl om de overhovedet turde tage med, samt stressede lærere der kæmpede for at bevare overblikket og det gode humør. Ja det var en dramatisk men spændende start som filmholdet  sagde.
Men vi kom af sted, med kanoer og trailer, alle var lettede og den gode stemning bredte sig, i takt med at vi nærmede os Sverige.

Efter 2 timers kørsel  var vi ved Rønne å og vi kunne se der var masser af strøm i åen. Martin og Rie kom i en kano – Rikke og Winwin i en anden – Susi, Monica og Tina i en tredje kano, og så en kano med Sandra, Jette og Tonni. Filmholdet på 3 personer havde deres egen kano. Det skulle vise sig at blive en lang og hård dag med masser af strabadser og regn, men heldigvis også sol og optimisme.

Rønne å udspringer i Ringsjøn som ligger i Skåne og løber efter ca. 50 km ud til Kattegat . Åen slynger sig gennem et eventyrligt landskab med opdyrket land, enge, skov og vildmark.
På det stræk hvor vi skulle ro, var der flere steder kraftig strøm og store sten, så Tonni måtte til tider ud i åen og trække kanoer. Det var ikke hele tiden der var fuld kontrol over bådene, men det lykkedes at komme igennem uden kæntringer. Det tog dog sin tid med alle de udfordringer. Også filmholdet sinkede os, ja som Rikke tørt konstaterede, så var de ikke helt så gode til at manøvrere som vi var. Til gengæld var de super dygtige til at falde ind i gruppen på en naturlig måde. Der var flere overbæringer undervejs og det var tungt og hårdt arbejde.

IMG 9957

På et tidspunkt efter en fos driver Jette, Sandra og Tonni med strømmen og støder på en sten. Jettes overkrop ryger ud over rælingen og lander i vandet. Tonni ser allerede for sig Jette svømme rundt og råbe om hjælp, men nej på behændig vis lykkedes det Jette at lave et håndrul, og med lavt tyngdepunkt at føre ryggen bagover ind over paktønderne og så komme på plads igen (godt gjort af en kone på 59 år som aldrig har stiftet bekendtskab med en grønlændervending). Tonni  var målløs. Jette handler fuldstændig rationelt og kommenterede med overskud ” det var da godt jeg ikke faldt i vandet”.
Eleverne var seje og kløede på så godt de kunne. Det blev sent, og efter den sidste overbæring var det blevet helt mørkt. Vi havde heldigvis kun en km. tilbage, men at sætte kanoerne i vandet i mørke krævede sin sømand, dog med månen som vejviser gik det  – ja det var det rene eventyr. Endelig var vi ved lejrpladsen og de to shelters.  Winwin flækkede brænde med Tonni, så der kunne komme gang i et bål, mens Tina organiserede madlavningen. Stemningen var høj trods dagens hårde og langvarige arbejde. Fuldmånen lyste lejren op og filmholdet sagde pænt farvel og takkede for en spændende dag. Rikke, Sandra, Jette og Monica puttede med Tina i det ene shelter, mens Martin, Rie, Winwin og Susi måtte finde sig i at sove med en stor snorkende Tonni i det andet shelter, der gik dog ikke mange minutter så sover alle.IMG 9987

Torsdag morgen står solen op i tågedis. Det er usigelig smukt. Vi sidder ved bålet og spiser müsli og drikker kaffe. Monica havde frosset i løbet af natten, ellers havde alle sovet som sten. Vi pakkede kanoer mens solen brændte igennem, og så tog vi af sted. Igen slyngede Rønne å sig gennem et eventyrligt landskab. Fosserne i dag var ikke så voldsomme, så eleverne kunne selv redde sig ud af flere kritiske situationer. Vi høvlede af sted (som Tonni siger) i medstrøm og var fremme allerede kl.14.30. I dag havde vi masser af tid til at gå ture, og råhygge. De to shelters lå midt i skoven med udsigt ud over engen og åen som bare flød af sted.
Om aftenen var det det store slikorgie, da alle havde taget ”overraskelser” med. Sveden piblede frem og nogen af os nærmede sig sukkerchok.  Vi fordelte os i de to shelters som den foregående aften – det var trygt og godt. Efter en dejlig stille nat hvor temperaturen havde sneget sig ned i nærheden af minus grader, vågnede vi til endnu en vidunderlig morgen med mosekonebryg og køer som gik langs brinken. Vi pakkede hurtigt kanoerne og så var vi på vandet. Nu gik det som en leg, selv gennem fosserne bliv der hujet og grint højt, og pludselig i det fjerne kunne vi se traileren. Som en afskeds salut fløj tre røde glenter på venstre side af  å og på højre side en enkelt musvåge. Tak for en supertur til hele det Maritime Friluftshold – Sejt roet.

IMG 9992

IMG 9877