2014: Studieturen dag for dag

Mandag den 3. november tog 38 elever og 9 lærere afsted på studietur til Sønderborg Idrætshøjskole. Efter en lang og veloplagt bustur ankom vi til højskolen mandag eftermiddag. Her ventede vores gode 2-mands-værelser og en skole, der stod tom, fordi de 130 højskoleelever var på fællesrejse hele ugen. Højskoleelevernes fravær betød, at vi havde rig adgang til alle de gode faciliteter. Efter indkvartering, eftermiddagskaffe og rundvisning klædte alle om til idrætstøj og havde fællesidræt med stafetter, ribbeklatring og partibold. Om aftenen var der bål og fælles afsending af ønske-lamper i skolens park.

Tirsdag startede med morgenmad og morgensamling. Søren fortalte om krigen i 1864 og ugens morgensang var ”Dengang jeg drog afsted”. En soldatersang, som vi skulle lære inden torsdagens besøg på Dybbøl. Om formiddagen var der undervisning i fagene dans, triatlon og friluftsidræt. Disse fag havde vi forud for studieturen arbejdet med i 3 uger, så de var velkendte. For både dans og triatlon handlede undervisningen om at finpudse det lærte: Triatlon skulle gøre klar til deres afsluttende konkurrence onsdag og dans skulle forberede deres danseopvisning senere på dagen. Friluftsidræt lavede blandt andet træklatring og kæmpe-gynge. Formiddagsundervisningen blev afsluttet med fælles afspænding.

Efter frokostpausen skulle vi i gang med valgfag. Tirsdagens muligheder var vandretur ved strand og i skov, mountainbike i skoven og landart. Landart er kunstværker og kunstinstallationer, der laves i naturen af de materialer, man kan finde i naturen. Skovens efterårsfarver stod skarpt og smukt i efterårssolen, der dukkede op bedst som vi gik i gang. Eftermiddagen afsluttedes med danseopvisning. Her blev vist 3 danse, som danserne klarede flot med stor energi og godt humør. Til sidst blev tilskuerne budt op til en enkelt fællesdans. En herlig fællesoplevelse! Aftenprogrammet tirsdag var saunagus og ”stille-svøm”. Svømmehallen var kun oplyst af stearinlys og stille, stemningsskabende musik fyldte rummet. Mads tog alle igennem nogle rolige vand-øvelser og herefter var der saunagus. På vej ind i saunaen kunne man vælge at få en ansigtsmaske på – banan, avokado eller yoghurt! – og inde i saunaen, der duftede dejligt af lavendel, fortalte Tina en indianerhistorie om, hvordan døden kom til verden. Stemningsfuldt og specielt og med en sauna fuld af elever og lærere.

Onsdag havde vi, efter morgensamling med historie om Dybbøl Mølle, igen fagundervisning. Friluftsidræt røg i kanoerne. Triatlon afviklede den sejeste triatlonkonkurrence med svømning, cykling og løb. Alle arbejdede i 1 ½ time eller mere uden pause: – tillykke til alle deltagerne, – det var SÅ flot! Danserne blev undervist i STOMP af gæstelæreren Marianne. Efter fællesafspænding var der igen en velfortjent frokostpause. Eftermiddagens valgfag var et kreativt værksted (hvor gæstelærer Marianne lærte os at arbejde med Foam Clay), en badmintonturnering og en omgang Tons for de rigtig seje! Sidst på eftermiddagen var der Svøm for sjov for alle vandhundene. Onsdag aften fik vi besøg af 2 unge dansepiger. De lærte os en sej jule-hiphop-dans og førte an i gode fællessange. Stemningen var høj og trods en lang dag med mange udfordringer og opgaver var der en skøn energi, og der blev virkelig danset igennem.

Torsdag startede med Sørens historiequiz og derefter deltog alle i parkræs. Der blev kæmpet holdvis i og med sæbekassebiler, kanoløft og nedskydning af (træ)hjort, bugsering af rafter til efterfølgende bygning af huse og en stifinder opgave. Trods et både køligt og fugtigt vejr deltog alle og grupperne samarbejdede superflot om opgaverne. Eftermiddagen tilbragte vi på Dybbøl Historiecenter, hvor de 2 dygtige guider Esben og Bjarne fortalte os om krigen i 1864. Vi prøvede alle at støbe en patron og bagte pandekager over åben ild efter en gammel soldateropskrift, ligesom nogle prøvede uniformer fra både danske og tyske soldater. Hjemme igen var der mulighed for at tage det roligt til yoga eller bruge lidt mere energi på en mountainbike-tur forbi Sønderborg Slot eller en tri-cykeltur i skoven. Cyklisterne havde nogle skønne ture i skæret fra den smukkeste, lyserøde solnedgang. – Dejligt! Torsdag aften stod i spillenes tegn. I pejsestuen blev der i stearinlysenes skær spillet kort, terninger, brætspil og bordfodbold, alt imens snakken gik lystigt. Krea-holdet havde pyntet med en lille udstilling med flotte heste, hjerter og nøgleringe. Alt i alt en virkelig hyggelig afslutning på en flot og vellykket uge. På ægte Idrætsskolemaner valgte en større flok elever og lærere sidst på aftenen at gå i den store hal for at få spillet de allersidste fodboldkampe. De var tilsyneladende ikke til at stoppe, men gjorde det dog, da rengøringen kom klokken 23!!

Foruden alt dette så har der været en masse hyggeligt samvær i større og mindre grupper i fællesrum og på værelserne, og mange gode måltider med gode snakke.

Hjemturen fredag foregik anderledes stille og roligt end udturen til Sønderborg! Mange var tilfredse og glade, men også trætte og mætte af oplevelser og mennesker.

Idrætsskolens lærere synes vi har haft en skøn tur og vil gerne sige TAK til eleverne, fordi de altid er parate til at tage i mod nye udfordringer. God weekend til alle!!!

Under hjemmesidens menu “Billeder” finder du et lille udvalg af BILLEDER fra studieturen. Du kan også se billederne på Idrætsskolens Facebook-side.

Kategorier: Oplevelser.